[...] i dużo bromelainy - enzymu, który łagodzi stany zapalne sery — są źródłem tryptofanu oraz fenyloetyloaminy (która także działa antydepresyjnie). Ponadto zawierają różne witaminy i minerały, szczególnie te twarde i długodojrzewające oraz mozzarella banany — słyną z dużej zawartości potasu. Ciekawostką jest jednak to, że mają także tryptofan [...]
[...] C (VC) i kurkumina (CUR) wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Tak więc celem naukowców było zbadanie potencjalnego działania ochronnego dla wątroby witaminy C i kurkuminy. Myszy otrzymywały 100 lub 200 mg na kg masy ciała witaminy C, kurkuminę (10 mg/kg) lub mieszanki tych związków. Po dziesięciu dniach zastosowano [...]
Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]
[...] się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy codziennie dostarczać do organizmu z dietą. Rozsądnym zaleceniem dla osób usposobionych do opryszczki, zdaniem autorów pierwszego z przywołanych wyżej [...]
Aktywność fizyczna jest najlepszym sposobem na to, aby utrzymać zdrowie naszych kości i stawów. Trening ma znakomity wpływ na trofikę mięśni, jak i pozwala na lepsze odżywienie stawów, dzięki czemu dłużej zachowują swoją żywotność. Co więcej, samopoczucie psychiczne po udanym treningu sprawia, że sam wysiłek zaczyna być dla nas uzależniający, w [...]
Zastosowanie suplementacji magnezem (utrzymywanie jego optymalnej ilości w diecie) jest obowiązkiem każdego sportowca, który na poważnie myśli o swoim zdrowiu fizycznym, funkcjonowaniu układu nerwowego, wspomaganiu regeneracji i funkcji mięśni. Okazuje się, że magnez może być również antykatabolikiem, jednak należy dobrać odpowiednio wysoką dawkę [...]
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]
[...] i tężyznę fizyczną. Musimy spełnić tu tylko jeden drobny warunek… Energia zaklęta w porfirynach Ogólnie wiadomo, że ekspozycja skóry na słońce promuje w organizmie produkcję witaminy D3, zaś witamina ta wpływa korzystnie na zdrowie oraz sylwetkę i tężyznę fizyczną. Możliwe, że niektórzy z nas słyszeli również o tym, że powstające pod wpływem [...]
[...] zupełnie inny powód, niż brak żelaza, np.: występowanie choroby z towarzyszącym przewlekłym stanem zapalnym (np. choroby nerek) oporność na EPO niedobory kwasu foliowego i witaminy B12 (także zaburzenia ich wchłaniania i metabolizmu) zaburzenia wchłaniania żelaza w dwunastnicy nadmiar hepcydycyny, która sprzyja pozbywaniu się żelaza z ustroju [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
Czy wiesz, dlaczego utrzymanie prawidłowego stanu nawodnienia jest tak ważne? Prawidłowe nawodnienie jest niezwykle istotne, ponieważ wpływa na całe Twoje zdrowie, wydajność, skład ciała, sen i regenerację, samopoczucie, koncentrację, wyniki sportowe. Podsumowanie Prawidłowe nawodnienie to niezwykle ważna sprawa i nie chodzi tylko o dobre wyniki [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
[...] odżywcze. Można zastąpić nią mąkę pszenną w naleśnikach oraz domowej roboty pasztetach. Nie ma sobie równych przy zagęszczaniu zup i sosów, nie tworzy grudek! Zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze [...]
[...] o 1,1% węglowodany + witamina B6 zwiększyły moc maksymalną o 5,2% największy wpływ na maksymalne pochłanianie tlenu (ważny parametr dla sportowców) miały węglowodany, wpływ witaminy B6 był znikomy witamina B6 z węglowodanami spowodowała wyższe stężenie glukozy we krwi przed i po teście wysiłkowym (ma to kolosalne znaczenie przy pracy [...]
[...] stanowią istne centrum dowodzenia kondycji zdrowotnej. Rola mikrobiomu jelitowego Bakterie żyjące w jelitach tworzą mikrobiom jelitowy, który potrafi m.in. wytwarzać takie witaminy, jak kwas foliowy, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas pantotenowy czy też witamina K, która jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi. Naukowcy uważają również, [...]